Stadsschouwburg Nijmegen

Categorie
Glas
Over dit project

Een “jong” monument met verrassende inkijk!

 

Gebruikte materialen
Uijen Glas plaatste hier in opdracht van Royal HaskoningDHV een mix van enkel isolerend van Ruysdael glas en hoogrenderend geïsoleerd veiligheidsglas.

 

De Stadsschouwburg is in 1959-1961 in opdracht van de gemeente Nijmegen gebouwd naar een ontwerp uit 1955 van de architecten G.H.M. Holt en B. Bijvoet. Het gebouw is ontworpen in de stijl van het zogeheten brutalisme. Kenmerkend voor die stijl zijn blok-achtige, geometrische en herhalende vormen.

 

Brutalisme
In de Stadsschouwburg komt het brutalisme tot uiting in onder meer de zichtbare en expressieve betonconstructie met enkele sterk uitvergrote onderdelen (foyer op zuilen, plantenbakken, entreeluifel), de ruwe materiaalafwerking en het achterwege laten van ornamentiek.

 

Transparant
Om die moderne gedachte vorm te geven, is de Stadsschouwburg zo transparant mogelijk uitgevoerd. Dat is goed te zien aan de foyer, met het grote ‘venster op de stad’, en aan de hal: glas in stalen puien en ramen. Zo geven de ruimtes de bezoeker vrij zicht op de passant en omgekeerd.

 

Monument
De Stadsschouwburg werd in 2003 gerenoveerd. In datzelfde jaar werd het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Sinds 2013 is het ook Rijksmonument.