Condens tussen je ruiten

Misschien herken je het wel. Er zit condens (vocht) tussen je ruiten en dit wordt langzaamaan erger. In dat geval spreken we van een lekke dubbele ruit ofwel blindslag! Hoe zie je nu of een ruit lek is? Dit zie je aan onderstaande kenmerken waar er één of meerdere van te herkennen zijn:

 

  • Er zit vocht tussen de ruiten.
  • Je ziet een witte aanslag op de zilverkleurige profielen, met name aan de onderzijde.
  • Er zitten witte kringen tussen de ruiten in.

 

Vaak zie je deze kenmerken vooral in het begin van de lekkage alleen ’s ochtend of ’s avonds, dit komt doordat het vocht in de ruit condenseert als het buiten kouder wordt, naarmate de ruit langer lek is zal de hoeveelheid vocht toenemen en niet meer verminderen.

De oorzaken van lekkage

Wat is de reden van deze lekkage? Kortweg zijn er een drietal redenen op te geven:

 

  • Fabricagefout, er is tijdens de productie iets mis gegaan met de dichting.
  • Verkeerde plaatsing door de glaszetter.
  • Einde levensduur is bereikt.

 

Wanneer er sprake is van een fabricagefout zal vastgesteld moeten worden of dit binnen de garantieperiode valt, vaak is dit 10 jaar na productie. Wanneer dit het geval is krijgt u de ruit en een percentage van de plaatsingskosten vergoed.

Gepast advies

Wanneer er sprake is van een verkeerde plaatsing en dit leidt tot een lekke ruit binnen de 10 jaar, zal zowel de ruit als de plaatsingskosten door het plaatsingsbedrijf vergoed worden.

 

Bij het bereiken van de einde levensduur dus ouder dan 10 jaar (gemiddeld ná 25 jaar) wordt het aanbevolen de bestaande beglazing te vervangen door een nieuwe ruit waarbij het vervangen door Hr++ glas aanbevolen wordt, Uijen Glas kan u hierin voorlichten.

De risico’s bij het niet tijdig vervangen

Wat gebeurt er als ik de lekke ruit niet vervang?

 

De ruit zal een deel van zijn isolerende functie verliezen en langzaamaan steeds voller lopen met water. Het kozijn waar deze ruit in staat kan tekenen van houtrot gaan vertonen omdat het kitwerk vaak in een slechte staat is. Hierdoor loopt het water over de onderbalk en kan het niet altijd weg, dit is vaak de reden waarom de ruit is gaan lekken en dit tast onherroepelijk het kozijn aan.

Waarom Glas van Uijen?

  • Ruime keuze uit uitgebreid assortiment
  • 80 jaar ervaring zorgt voor expertise
  • Gegarandeerd kwaliteitsproducten
  • Door grootschalige inkoop scherpe prijzen

Heeft u uw glas al gekozen of wilt u gepast advies?

Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.